Van 26-28 augustus 2024 viert de stad Groningen een uniek en historisch evenement: Bommen Berend, ook wel bekend als het Groningens Ontzet. Deze fascinerende viering grijpt terug naar het jaar 1672, toen de beroemde bisschop van Münster, Christoph Bernard Freiherr von Galen, een belegering op Groningen ontketende. Ontdek de geschiedenis, tradities en festiviteiten van deze legendarische dag en maak het mee vanuit de comfortabele uitvalsbasis van Hotel Het Wapen van Drenthe, gelegen op slechts 20 minuten van de bruisende stad Groningen.

Bommen Berend?

Christoph Bernard Freiherr von Galen, beter bekend als Bommen Berend, was een bisschop die in de 17e eeuw de stad Groningen trachtte te veroveren. Zijn aanval op de stad werd echter weerstaan door de vastberadenheid en dapperheid van de Groningers onder leiding van legercommandant Carl von Rabenhaupt. Het moment dat Bommen Berend verslagen werd, wordt sinds 1673 jaarlijks gevierd als een belangrijke feestdag in Groningen.

Vieren van het Groningens Ontzet

Van 26-28 augustus 2024 viert Groningen het Groningens Ontzet met allerlei activiteiten, van het traditionele klokkenluiden van de Martinitoren tot een prachtige ceremonie bij de buste van Carl von Rabenhaupt op het sfeervolle Waagplein. De paardenkeuring op de Vismarkt en ’t Peerdespul in het gezellige Stadspark zijn niet te missen attracties die je terugvoeren naar de glorieuze geschiedenis van Groningens Ontzet.

Bekijk het complete programma

Hotel vlakbij Groningen

Combineer een bezoek aan de festiviteiten rondom Bommen Berend met een verblijf bij Hotel Het Wapen van Drenthe. Ons hotel is een heerlijke uitvalsbasis op slechts 17 km van het bruisende centrum van Groningen. Of rij vanaf ons hotel in 15 minuten naar  P&R Hoogkerk en neem vanaf daar voor 6 euro (max 5 personen) een retourtje naar de stad.

Na een dag vol festiviteiten kunt u ontspannen en tot rust komen in onze sfeervolle kamers. Verken op een van de andere dagen van uw bezoek vanuit ons hotel de prachtige omgeving van Drenthe en ontdek de rijke geschiedenis van het Noorden van Nederland. Geniet van de rust en natuur tijdens een wandeling of fietstocht door de nabijgelegen bossen en heidevelden. Of breng een bezoek aan het indrukwekkende Groninger of Drents Museum en dompel uzelf onder in de kunst en cultuur van de regio.

Wacht niet langer! Boek nu uw verblijf bij Hotel Het Wapen van Drenthe en beleef een onvergetelijke ervaring tijdens het vieren van Bommen Berend in Groningen.

Met dank aan ‘De Verhalen van Groningen’ voor de informatie over Bommen Berend.

Hop into mega wins at Roo casino! Australia's top gaming choice!