Hotel bij Veenhuizen

Slechts 13 kilometer van Hotel Het Wapen van Drenthe ligt Veenhuizen. Veenhuizen is een dorp met een bijzonder verhaal, dat sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit gevangenisdorp, met zijn unieke geschiedenis als Kolonie van Weldadigheid, brengt u 200 jaar terug in de tijd. Ontdek alles over een uitzonderlijk, ingrijpend en grootschalig sociaal experiment van armoedebestrijding.

Veenhuizen vroeger

Veenhuizen vroeger

Veenhuizen, gesticht in 1818, begon als een toevluchtsoord voor landlopers, bedelaars en wezen. Ze kregen een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. De precisie waarmee generaal Van den Bosch de koloniën opzette, is terug te zien in het landschap. Kaarsrechte lanen met bomen en karakteristieke huizen en gebouwen tekenen het landschap. In 1859 werd Veenhuizen van een opvangkolonie omgevormd naar een complex van strafinrichtingen, waar tegenwoordig nog steeds ongeveer 600 gedetineerden verblijven.

Veenhuizen nu

Veenhuizen nu

In het Veenhuizen van nu vindt u nog veel sporen van de Maatschappij van Weldadigheid. De musea, ateliers en sfeervolle eet- en drinkadresjes zijn zonder uitzondering gevestigd in historische gebouwen. Voor fiets- en wandelliefhebbers zijn er verschillende routes die u langs alle bijzondere plekjes leiden.

Gevangenismuseum

Bezoek ook het Gevangenismuseum voor een diepe duik in het verleden van dit bijzondere dorp. Ontdek meer over de levens van degenen die hier leefden en werkten, van de eerste kolonisten tot de bewakers en gedetineerden van nu.

Routes Veenhuizen

Maak een wandeling door het dorp en laat u verrassen door de veelzijdigheid van Veenhuizen. Volg de sporen van Generaal van den Bosch en ontdek het dorp door zijn ogen. Of stap op de fiets voor een luistertocht door het “Pauperparadijs”.

Maallust & Kaaslust

Aanrader is een bezoek aan Brouwerij Maallust. Geniet van een speciaalbiertje in de gerestaureerde omgeving van de oude zuivelfabriek en molen. Maak uw ervaring compleet met een kaastour met proeverij bij Kaaslust.

3-sterren familiehotel
Uitstekende, persoonlijke service
Gratis, beveiligd WiFi-netwerk
Gratis parkeren
Vanaf € 45,00 per kamer per nacht

 Hotel bij Veenhuizen

Laat Hotel Het Wapen van Drenthe uw startpunt zijn voor uw bezoek aan Veenhuizen. Voor en na dit bijzondere dagje uit kunt u heerlijk ontspannen in ons hotel. Verblijf in onze stijlvolle kamers, geniet van de gastvrijheid van onze medewerkers en proef de heerlijke gerechten met bijpassende bieren en wijnen in ons restaurant.

hotel bij Veenhuizen boeken

Hop into mega wins at Roo casino! Australia's top gaming choice!